fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Tanah Siam yang Kita Doakan

            Sejurus tiba di Bangkok tengah hari tahun 2015 itu, saya diambil oleh Ekraj atau nama panjangnya Ekraj Imran Sabur. Pada awalnya saya tidak tahu siapa beliau namun, setelah mencari di Google, ternyata beliau ialah anak Profesor Sabur yang berkali-kali tersenarai sebagai 500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia.

            Sembang kami petang itu biasa sahaja. Ekraj bertanya khabar Malaysia dan iklim keamanannya. Soalan beliau itu tepat sehari selepas Himpunan Bersih diadakan. Kedatangan saya ke Thailand juga kerana membincangkan dua perkara iaitu perihal kebekuan politik dan kedudukan bahasa ibunda dalam Sains dan Matematik. Pada waktu itu politik kita beku kerana 1MDB melawan pembangkang yang kucar-kacir.

            Banyak yang kami bicarakan dengan peserta negara lain. Antara rakan kami ialah Judy, petugas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Bangladesh. Judy berasal dari Filipina dan turut terlibat dalam rundingan dengan Muslim Mindanao barangkali kerana beliau sendiri seorang Katolik yang tinggal di Mindanao. Rakan baik saya ialah Ha, pelajar Sarjana Kajian Keamanan dari Vietnam dan Shahiuz (Dr.) pensyarah di Assam, India. Dila (Nepal), Ishak (Bangladesh), Gbenga (Nigeria), Surendra (Nepal), Dr. Janaka (Sri Lanka) dan Murshida (Bangladesh) antara rakan-rakan lain yang kami masih berhubung sehingga kini.

            Pilihan Raya Umum di Thailand diadakan pada 24 Mac 2019 yang lalu. Dan kerajaan Thailand mengambil masa sebulan untuk mengumumkan keputusan pilihan raya. Dan hari ini, 6 Jun 2019, Jeneral Tentera bersara bekas Junta Prayuth Chan-ocha dipilih oleh Parlimen Thailand sebagai Perdana Menteri yang baharu. Prayuth inilah yang mengetuai tentera untuk menggulingkan kerajaan lima tahun yang lalu.

Hampir tujuh tahun Thailand menanti pilihan raya ini.

Parti lawan iaitu Parti Pheu Thai pula dikaitkan dengan pengaruh Thaksin Shinawatra. Thaksin ialah bekas Perdana Menteri yang “digulingkan” oleh demonstrasi besar-besaran di Thailand. Thaksin masih kekal terkenal di bahagian Utara Thailand. Beliau terkenal dengan polisi yang banyak ditiru oleh Najib Razak seperti Klinik 1 Baht, Jambatan Antara Kampung, mesra dengan para agamawan tetapi mempunyai skandal rasuah yang besar dan membarah dalam pentadbiran di Thailand.

Nampaknya kebekuan politik sedang melanda Thailand.

Thailand kekal istimewa di hati saya. Di kampung-kampungnya tinggal rakan-rakan kami yang selalu mengajak kami ke kebun. Di pasar-pasarnya ada rakan-rakan kami yang selalu mengajar kami bagaimana merasa makanan. Di bangunan-bangunannya ada rakan-rakan kami yang sentiasa berisiko untuk ditangkap oleh tentera. Dan dari tanah itulah saya menerima sebuah buku kiriman Wanida bertajuk A Force More Powerful: A Century of Nonviolent Conflict. Buku itu adalah hadiah yang diterima oleh Wanida daripada Gene Sharp sendiri.

Selamat berjuang dalam tempoh getir ini, tanah yang tak pernah dijajah oleh bangsa lain!

#Thailand #DemocracyGarden #mardhiyyahnorazizan #Junta

Mardhiyyah Nor Azizan bertugas sebagai editor di Jejak Tarbiah. Beliau boleh dihubungi menerusi Facebooknya.

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.