fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Sejarah Seni Motif Kraf di Alam Melayu

Masyarakat perlu disedarkan tentang hubungan antara manusia dengan alam semula jadi telah terjalin sejak dulu lagi. Keadaan persekitaran Alam Melayu yang dikelilingi hutan khatulistiwa amat penting dalam menyumbangkan banyak kegunaan kepada kehidupan orang Melayu. Rentetan daripada itu, fefahaman tentang alam telah memberikan peluang kepada orang Melayu untuk memindahkan alam sekitar kepada hasil kesenian. Manakala jalinan fungsi gunaan, ilham dan inspirasi mula dihayati dan difahami oleh seniman Melayu bagi menghasilkan seni kraf yang lebih bermakna. Kesedaran ini amatlah sesuai dengan peranan manusia sebagai khalifah di muka bumi untuk mensyukuri nikmat setiap kejadian yang Allah ciptakan.

Seni merupakan luahan hati individu tertentu. Kesenian yang dihasilkan adalah melibatkan jiwa, perasaan, nilai-nilai murni, kepercayaan dan pemikiran berdasarkan pengalaman yang menyenangkan dan menyeronokkan. Kehidupan manusia yang harmonis dengan alam semula jadi perlu diterjemahkan ke dalam bentuk dokumentasi untuk kefahaman umum. Kebolehan dan kreativiti seniman mmemanipulasikan reka bentuk motif berdasarkan gambaran fikiran secara intelektual dan membangkitkan emosi melalui pemerhatian yang dilakukan. Menurut Plato, pengolahan motif pada artifak adalah proses yang melibatkan penyalinan atau peniruan, menghasilkan semula sesuatu hasil seni merupakan naluri semula jadi seorang seniman.

Hasil seni reka merupakan komunikasi secara tidak langsung yang disampaikan oleh perekanya kepada khalayak. Contohnya, motif buluh amat digemari oleh masyarakat Melayu dalam penghasilan produk kraf seperti tekstil, seramik, ukiran kayu dan seni logam. Ini kerana, buluh paling banyak menyumbang manfaat kepada manusia. Buktinya buluh mampu memenuhi keperluan manusia untuk tujuan pelbagai gunaan. Di samping itu, motif buluh pada seni kraf Melayu juga akan memperlihatkan identiti Alam Melayu. Biasanya masyarakat membentuk kesenian berdasarkan pengalaman dan kehidupan yang dilalui. Secara psikologinya, keindahan ini akan dapat dinilai melalui pancaindera atau deria rasa.

Kreativiti dan perkembangan teknologi moden yang sejajar dalam masyarakat Melayu turut menyumbang kepada perkembangan motif kraf di Alam Melayu. Penghasilan motif alam seperti motif tradisional mempunyai kaitan dengan kepentingan masyarakat lampau seperti nilai kepenggunaan berdasarkan keunikan, mudah didapati, sumber perubatan dan juga sumber makanan. Terdapat enam kategori utama motif yang dilazimi oleh seniman Melayu, iaitu:

 1. Flora
 2. Fauna
 3. Geometri
 4. Kosmos
 5. Kaligrafi
 6. Abstrak

Penggunaan motif flora adalah merujuk kepada sumber alam seperti tumbuhan di sekeliling. Contohnya motif Bunga Sendudut, Bunga Raya, Pucuk Paku, Rebung Buluh, Bunga Cengkih, Bunga Labu, Bunga Kenanga, Bunga Kangkung dan banyak lagi. Manakala motif fauna merupakan penggayaan rupa figura. Kebiasaanya orang Melayu lebih gemar membuat penggayaan rupa bentuk binatang dan serangga. Antaranya seperti ayam jantan, siku keluang, kepala lalat, monyet bergayut, itik pulang petang, kepala cicak, tapak anjing dan sebagainya. Penggunan motif geometrik pula banyak menggunakan gabungan rupa bentuk segi tiga, segi empat, bulat dan bujur.

Motif kosmos atau dikenali juga sebagai motif cakerawala seperti bulan, bintang dan matahari turut menyumbang kepada penghasilan kraf seni Melayu. Bagi masyarakat beragama Islam, motif kaligrafi pula sangat diminati terutamanya dalam penghasilan ayat-ayat quran. Pelbagai teknik khat diterapkan seperti Khat Diwani, Khat Nasakh, Khat Thuluth dan sebagainya untuk mencantikkan seni penulisan kaligrafi. Akhir sekali motif abstrak, motif ini dihasilkan oleh seniman untuk melakarkan corak dan citarasa mengikut luahan perasaan mereka. Lazimnya kehidupan seniman juga mempunyai pasang dan surut. Jadi, seni kraf menjadi medium kepada seniman untuk meluahkan perasaan yang terbuku disudut sanubari mereka. Perasaan kasih, sayang, gembira, rindu, sedih, marah dan letih akan diterjemah melalui motif abstrak ini.

Tulisan Norwani Mohd. Nawawi (2002), ‘Songket Malaysia’ telah membuat pemerhatian terhadap motif pada kain songket. Menurut beliau, di antara corak-corak pada kain songket yang paling hebat dan unggul sekali ialah pucuk rebung. Berbagai-bagai interpretasi tentang corak ini telanh dikaitkan sebagai mempunyai hubungan dengan simbol kesuburan yang memiliki kekuatan dalaman.

Terdapat juga kajian yang dijalankan oleh Haziyah Hussin (2006) yang memetik motif alam dari bukunya “Motif Alam dalam Batik dan Songket Melayu” telah menjelaskan terdapat 167 jenis kategori tumbuh-tumbuhan yang digunakan pada motif batik dan 148 jenis tumbuh-tumbuhan pada songket. Beliau turut membincangkan tipologi motif yang mengandungi maklumat latar belakang sejarah sehingga mempengaruhi penghasilan motif dari sudut budaya. Budaya pula dikaitkan dengan amalan dan aktiviti yang dilakukan oleh masyarakat Melayu dan secara tidak langsung menghasilkan budaya material. Dapatan kajian beliau terhadap pemilihan motif batik dan songket adalah berdasarkan pemilihan dan kepentingan, keunikan, mudah didapati dan tidak asing, perubatan dan lain-lain kepentingan. Di antara tahun 1921 hingga tahun 1940, motif pucuk rebung diambil berdasarkan faktor sumber makanan.

Kesimpulannya, sejarah seni motif kraf di Alam Melayu merupakan khazanah rahsia seniman Melayu. Ia telah lama wujud dan bertapak di Alam Melayu iaitu semenjak generasi nenek moyang lagi. Kepentingan penggunaan motif dalam seni kraf adalah untuk memertabatkan kehalusan dan keindahan rupa bentuk seni orang Melayu. Inilah yang dikatakan identiti dan jati diri orang Melayu yang tak laput dek hujan, tak lekang dek panas. Generasi muda masa kini wajar mempelajari dan memahami asal usul kesenian nenek moyang kita untuk memertabatkan kepada dunia luar. Di samping memeliharanya daripada ditelan arus permodenan.

Oleh: Mariam Idris

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.