fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Puisi: Pertolongan Kemenangan Pasti Datang

Puisi Pertolongan Kemenangan Pasti Datang diilhamkan oleh penulis melalui situasi yang berlaku sekarang, iaitu penularan wabak virus Corona di seluruh negara. Puisi ini menjadikan Malaysia sebagai inspirasi utama dalam penulisan puisi.  

 

Rangkap pertama puisi ini membawa maksud perasaan yang bercampur aduk, iaitu risau,bimbang dan sedih apabila penularan wabak ini berlaku. Perasaan  takut juga menguasai diri kerana jumlah kematian semakin meningkat. Rangkap kedua puisi menggambarkan perasaan jiwa yang bakal dirasai apabila kemenangan datang. Jiwa yang gundah gulana pasti hilang.

Rangkap ketiga puisi menjelaskan kepada kita bahawa setiap ujian dari Tuhan itu pasti ada hikmahnya nanti. Hikmah Tuhan merupakan sesuatu yang tidak kita jangka. Rangkap keempat menggambarkan perasaan gembira apabila setiap usaha yang telah dilakukan oleh pelbagai pihak membuahkan hasil. Gembira dilafazkan dengan tasbih dan tahmid serta syukur pada Tuhan. Laungan kita pasti menang sentiasa dilaungkan tanda slogan kemenangan.

Rangkap terakhir merupakan ingatan kepada rakyat tentang pertolongan dari Tuhan. Apabila kita diuji oleh-Nya, DIA pasti akan memberikan pertolongan setelah pelbagai usaha telah dilakukan oleh semua pihak. Kita kena yakin bahawa kita mampu menang dalam pengurangan kes wabak ini. Kita kena yakin Allah tolong kita di waktu yang tepat kerana setiap yang berlaku ini terjadi kerana izin-Nya.

Konklusinya, ayuhlah kita muhasabah diri, sedalam mana hikmah ujian ini kita hayati, sejauh manakah hikmah ujian ini kita aplikasi dalam kehidupan kita selepas ini dan sekuat manakah  kesabaran kita dalam membina jati diri yang sejati dengan mengambil ibrah daripada penularan wabak ini. Setiap yang terjadi ini pasti ada hikmahnya. Semoga kita sentiasa  berfikiran positif dan bersyukur dalam menjalani kehidupan seharian.

 

Nukilan: Nadia Rawi

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.