fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Puisi: Menjelang Subuh

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Ada seorang sahabat pernah perkenalkan saya pada puisi. Sejak itu, saya cuba tulis puisi. Khas untuk dia, iaitu sahabat saya. Ada juga puisi bertemakan ketuhanan atau persahabatan. Saya tulis sekadar untuk meluahkan rasa dan perasaan. Selamat berpuisi. 

Indahnya waktu dinihari

Dingin dan sejuk

Sunyi dan sepi

Tatkala manusia masih dibuai mimpi

Rasa keinsafan meresap ke dalam jiwa

Muhasabah diri yang lemah

Berdiri di hadapan Tuhan Maha Kuasa

Jiwa ini terasa tenang

Segala kekusutan lenyap seketika

Berduaan dengan Maha Pencipta

Melantun ayat-ayat cinta dariNya

Syukurku adanya waktu ini bersamaMu.

 

Sahabat sekalian, seperti mana kita maklum bahawa waktu dinihari ialah antara jam 3 hingga 5 pagi. Apa yang kita lakukan waktu ini? Saat manusia tidur lena, ada sebahagian manusia yang bangkit daripada tidurnya untuk merintih, berdoa dan mengadu pada Allah Yang Satu. Allah sangat memuliakan hambaNya yang bangun untuk beribadah dalam waktu itu meskipun hanya menunaikan solat dua rakaat. Allah juga meninggikan darjat mereka yang bangun malam dengan ganjaran pahala yang sangat banyak. Orang yang solat sunat pada jam 3 petang tidak sama darjatnya dengan orang yang solat sunat pada jam 3 pagi. Sama juga, orang yang baca Quran pada waktu tengah hari tidak sama dengan darjatnya orang yang baca Quran pada jam 4 pagi. Begitulah Allah menunjukkan sifat rahmatNya malah Allah berjanji akan memakbulkan semua doa hambaNya yang berdoa dalam waktu dinihari. 

SurahAl- Israa’. Ayat 079.

Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah solat tahajjud padanya, sebagai solat tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.

”Saya bukan tak nak bangun, tapi tak pernah terjaga dan biasanya terbabas.” Begitulah keluhan yang biasa kita dengar. Jika kita sudah berazam untuk bangun malam kerana Allah, niat sungguh-sungguh, kunci jam dan mintalah pada Allah supaya kita terjaga. InshaAllah. Allah akan memudahkan urusan kita untuk bangun mengabdikan diri kepadaNya. Apabila kita sudah terbiasa dan menjadi rutin harian dalam hidup kita untuk bangun solat dua rakaat, kita pasti akan terjaga dengan sendirinya. Badan kita pun ada ‘sensor’ tau. Allah akan bantu kita apabila niat kita ikhlas dan bukan untuk menunjuk-nunjuk. Sekiranya kita tertinggal amalan ini, kita rasa seolah-olah hidup kita tidak lengkap pada hari itu. Ada saja yang tidak kena. Rasa kusut, marah saja memanjang dan urusan menjadi kelam-kabut. Macam mana nak tahu? Kenalah cuba dulu. Cuba amalkan. Amalan ini juga amalan para nabi dan sahabat. 

”Ya Allah, sudilah pandang kami. Bantulah kami. Bimbinglah kami di jalan kebaikan dan jangan sesekali tinggalkan kami”

 

Anis binti Semail
Guru,
Kajang Selangor.

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.