fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Puisi: Lelaki Biasa Itu Ayahku

 

Penulis mengilhamkan puisi ini sebagai satu bentuk penghargaan kepada seorang lelaki yang bergelar ayah. Pada mata penulis, lelaki biasa itu cinta pertamanya dan Tuhan cinta teragungnya. Walaupun dia cuma lelaki biasa, dia ialah seorang ayah yang telah menjaga dan membesarkannya sehingga dewasa dan berjaya. Berkorban kudrat dan seluruh tenaganya. Memberi didikan duniawi dan ukhrawi. Puisi ditulis pada waktu malam sambil ditemani bulan dan bintang.

Pada bait pertama, penulis menggelarkan dirinya sebagai seorang gadis. Sejak kecil, penulis mengenali seorang lelaki di hadapannya yang dipanggil dengan nama ayah. Penulis bersama ayah dan keluarganya tinggal di sebuah perkampungan kecil yang indah bersama alam flora dan fauna ciptaan Tuhan. Menurut penulis, peribadi ayahnya yang baik sukar ditemui, seperti satu dalam seribu.

Bait kedua menjelaskan pada pandangan mata penulis, walaupun ayahnya seorang lelaki biasa, namun keunikan peribadi ayahnya menjadikan lelaki biasa itu seorang yang luar biasa. Dia bukan seorang doktor, menteri, raja dan sebagainya, tetapi atas nama ayah dia insan yang luar biasa. Prinsip itu tersimpan kukuh dalam hati penulis. 

Seterusnya pada bait ketiga, penulis meluahkan kekagumannya dengan mengumpamakan lelaki biasa itu seperti matahari, bulan dan merpati putih yang terus bersinar di mata penulis. Pada bait terakhir, penulis menjadikan doa sebagai tanda kasih sayang kepada ayahnya. Penulis berharap agar Allah swt mengurniakan kebahagiaan buat ayahnya dan membalas segala pengorbanan yang telah dia korbankan.

Pengulas;

Amal Fatinah

 

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.