fbpx
Your Cart

011-2906 2609

Pos berjalan setiap hari kecuali Sabtu & Ahad

Puisi Anak NegeriSabah terkenal dengan keindahan semula jadi tapi kurang diketengahkan dalam kalangan masyarakat tempatan khususnya dalam malaysia..Terdapat juga masyarakat yang masih kurang tahu kedudukan sabah sebagai salah satu negeri dalam Malaysia.. Isu ini bukanlah salah mana-mana pihak tetapi ia berbalik kepada masyarakat tempatan atau anak negeri sendiri yang kurang ambil peduli dalam mempromosikan sabah kepada orang luar. Puisi ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat tempatan sabah agar menghargai keindahan negeri yang Allah telah kurniakan dan memberi kesedaran kepada masyarakat tempatan untuk terus berbakti kepada negeri.

Rangkap pertama: 

keindahan flora dan fauna yang terdapat di sabah kurang diketahui oleh masyarakat umum.

Rangkap kedua:

Secara umumnya masyarakat tempatan tahu apa yang ada di Sabah..Tapi tidak dikongsi kepada orang luar.

Rangkap ketiga:

Seruan untuk anak negeri.

Rangkap keempat:

Persoalan untuk masyarakat tempatan, untuk melihat apa akan terjadi kepada Sabah untuk masa akan datangDalam masa yang sabah walaupun masyarakat Sabah kurang ambil peduli dengan negeri sendiri..tapi tetap masih ada yang ingin berbakti kepada negeri..

Rangkap kelima:

semua yang berbakti itu, berbakti untuk negeri tercinta.

Rangkap keenam:

Suara masyarkat tempat tidak kedengaran kerana tidak peduli dengan negeri sendiri, terdapat juga yang melihat apa yang ada diluar negeri berbanding di dalam negeri..Sehingga ada yang sanggup meninggalkan negeri selama lamanya untuk maju ditempat lain..Negeri kelahiran ditinggalkan mundur.

Rangkap ke tujuh:

Walaupun ada yang merantau ke tempat lain..tidaklah dihina tetapi sangat dibanggakan oleh masyarakat tempatan kerana bukan senang anak kampung merantau..

Tetapi sangat dinanti kepulangannya untuk memajukan negeri.

Rangkap ke lapan:

pujukan untuk mengajak pulang bagi anak negeri yang merantau.

 

Disediakan oleh,

Feklee Rosli

Leave a Reply
Waktu Operasi Isnin – Jumaat

9.00 a.m. - 5.00 p.m

Penghantaran percuma

Pembelian minimum RM250

Langkah Pembelian Mudah

Pilih → Tambah Ke Troli → Bayar

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa