fbpx
Your Cart

011-2906 2609

Pos berjalan setiap hari kecuali Sabtu & Ahad

Mengapa Rasulullah S.A.W. Melarang Kita Mencelup Tangan ke Dalam Bekas Air Selepas Bangun Dari Tidur?

Berdasarkan kajian, purata tangan manusia mempunyai hampir 150 spesies bakteria dengan 80 peratus jangkitan penyakit tersebar melalui tangan yang kotor. (Sumber, Utusan Malaysia Online)

Jika diperhatikan tabiat manusia hari ini selepas bangun dari tidur, mereka terus ke dapur dan membuka peti sejuk untuk mengambil air atau makanan. Tidak di nafikan bahawa meminum air selepas bangun dari tidur adalah baik untuk kesihatan, akan tetapi tangan yang tidak dibasuh setelah bangun dari tidur dan terus mencapai makanan itu dapat memudaratkan kesihatan diri dan orang lain.

Kesannya cukup membahayakan kesihatan. Ini kerana tangan adalah tempat membiaknya kuman. Lebih-lebih lagi ketika bangun dari tidur.
Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Jika salah seorang kalian bangun dari tidur, hendaklah dia membasuh kedua tangannya tiga kali sebelum memasukkan tangannya ke dalam bekas air, kerana dia tidak tahu di mana tangannya bermalam”.
(Hadith direkodkan oleh Imam Muslim, di dalam Sahih Muslim, Bab thoharah, Hadith no. 278)

Syarak menetapkan supaya jangan memasukkan tangan ke dalam bekas air/ bejana/ baldi sebelum dia membasuh kedua tangan sebanyak tiga kali. Ini harus kita ambil perhatian, khususnya apabila kita bangun dari tidur.
Di sini ada perselisihan Ulama. Adakah apabila bangun tidur secara umum/ mutlak dengan ertikata tidur siang atau malam kedua-duanya perlu basuh tangan, atau adakah ia khas buat bangun tidur waktu malam?

Pendapat yang paling kuat merupakan pendapat yang mengatakan bahawa wajib membasuh tangan setelah bangun daripada tidur pada waktu malam. Pertama, adalah pada lafaz Rasulullah “kerana dia tidak tahu di mana tangannya bermalam”.

Kuman yang cepat membiak itu akan mendatangkan pelbagai penyakit yang memudaratkan, lebih-lebih lagi kepada kanak-kanak yang mana sistem imunisasi badan mereka yang masih lemah.

Antara penyakit yang mudah tersebar akibat kuman dari tangan yang tidak di basuh adalah cirit birit dan jangkitan saluran pernafasan. Jurnal yang dikeluarkan oleh US National Library of Medicine National Institutes of Health mengatakan bahawa najis daripada orang atau haiwan adalah merupakan sumber kuman seperti Salmonella, E. coli O157 dan norovirus yang menyebabkan cirit-birit, dan ia boleh merebak kepada jangkitan sistem pernafasan seperti penyakit adenovirus seperti penyakit tangan, kaki dan mulut.

Kuman-kuman ini boleh merebak ke tangan selepas menggunakan tandas atau menukar lampin seorang. Kuman juga boleh merebak tanpa di sedari seperti selepas mengendalikan daging mentah yang mempunyai tahi haiwan yang tidak kelihatan pada mereka.
Satu gram najis manusia yang beratnya adalah kira-kira berat klip kertas boleh mengandungi satu trilion kuman . Kuman boleh juga merebak ke tangan jika orang tersebut sentuh apa-apa objek yang mempunyai kuman di atasnya kerana seseorang yang batuk atau bersin atau telah
disentuh oleh beberapa objek lain yang tercemar. Apabila kuman ini terdapat pada tangan dan tidak dibersihkan, ia boleh disebarkan dari seorang ke seorang dan menimbulkan penyakit yang berbahaya.

Jelas bahawa terdapat hikmah larangan Rasulullah s.a.w. supaya tidak mencelup tangan ke dalam bekas air akan tetapi basuh dahulu tangan sebanyak 3 kali iaitu sehingga di yakini bersih. Hal ini kerana semasa kita tidur kita tidak sedar samaada tangan itu telah tersentuh najis atau kemaluan. Oleh itu, ketika bangun dari tidur kita disuruh untuk mencuci tangan terlebih dahulu sebelum melakukan perkara lain. Jangan disebabkan kecuaian kita orang lain menderita.
Selamat beramal!


Oleh : Munirah Faizol

Leave a Reply
Waktu Operasi Isnin – Jumaat

9.00 a.m. - 5.00 p.m

Penghantaran percuma

Pembelian minimum RM250

Langkah Pembelian Mudah

Pilih → Tambah Ke Troli → Bayar

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa