fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Kenapa Perlu Membaca?

ٱقۡرَأۡ بِٱسۡمِ رَبِّكَ ٱلَّذِي خَلَقَ ١  خَلَقَ ٱلۡإِنسَٰنَ مِنۡ عَلَقٍ ٢  ٱقۡرَأۡ وَرَبُّكَ ٱلۡأَكۡرَمُ ٣  ٱلَّذِي عَلَّمَ بِٱلۡقَلَمِ ٤ عَلَّمَ ٱلۡإِنسَٰنَ مَا لَمۡ يَعۡلَمۡ ٥

1.Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang Menciptakan,2.  Dia Telah menciptakan manusia dari segumpal darah.3.  Bacalah, dan Tuhanmulah yang Maha pemurah,4.  Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam,5.  Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya. Surah Al-‘Alaq (96):1-5

Kenapakah kita harus membaca? Satu persoalan yang mudah untuk dijawab iaitu kerana perintah Allah S.W.T. Tidakkah wahyu pertama yang diturunkan Allah kepada Rasulullah berkaitan dengan membaca? Ini bermakna membaca itu adalah perbuatan yang dituntut dalam Islam sebenarnya dan ia adalah ibadah. Lebih-lebih lagi membaca bagi tujuan mengenali Allah S.W.T., ajarannya-Nya dan ingin mendekatkan diri dengan-Nya.

As-syahid Sayyid Qutb dalam Fi Zilalil Quran telah menukilkan dalam kitab tafsirnya bahawa aktiviti membaca itu sebenarnya bermula dengan menyebut nama Allah Azzawajalla. Itulah segmen pertama yang dibangkitkan dalam surah ‘Alaq.Surah yang mengangkat kedudukan Rasulullah S.A.W. dari seorang manusia biasa kepada pembawa Risalah Nubuwwah.

Sebenarnya, membaca dapat menajamkan akal dan menguatkan ingatan. Sekiranya bahan bacaan yang dibaca itu merangkumi kepelbagaian bidang, maka potensi minda seseorang dapat diperkembangkan. Seolah-olah dia menjadi ensiklopedia yang bergerak. Pokoknya bacalah apa sahaja bahan-bahan yang boleh dibaca. Pasti nanti anda akan merasai kenikmatannya (Ahmad Jais (2002), Majalah Haluan. Bil. 3, hlm. 56).

Membaca juga adalah sebagai anak kunci kepada ilmu. Tidak dinafikan bahawa ilmu juga boleh dimiliki melalui pemerhatian dan kajian. Namun jalan yang terbaik untuk medapatkan ilmu ialah dengan membaca. Ibnu Sina diusia yang muda sudahpun menguasai kepelbagaian ilmu di waktu itu hanya dengan pembacaan. Beliau dibenarkan untuk menggunakan perpustakaan istana kerana berjaya mengubati raja Nuh b Mansur di Bukhara (Sulaiman Fayyad (1998), Siri Tokoh Cendekiawan Islam : Ibnu Sina. Abdul Karim Mustafa (terj.) Kuala Lumpur: Dewan Bahasa Pustaka. hal. 17). Tahukah pembaca sekelian berapa jumlah buku yang terdapat dalam perpustakaan tersebut? Terdapat 30 000 buah buku dalam perpustakaan raja Nuh itu.

Kepentingan membaca juga ialah dapat menambah perbendaharaan kata. Ini sudah pasti mengkayakan penggunaan istilah-istilah atau kalimah-kalimah tertentu. Adakalanya kalimah itu dialek daerah sendiri tetapi atas faktor sudah kurang kepenggunaannya, maka ia dianggap asing oleh generasi kemudiannya. Sebagai contoh perkataan cempera, telangkai, galau, pugai, sogit dan lat. Mungkin ada di kalangan kita pernah mendengarnya dan mungkin juga tidak. Jadi dengan membaca kita akan jadi seorang yang kaya dengan perbendaharaan kata yang luar biasa.

Setiap muslim sepatutnya memiliki motivasi diri untuk terus membaca. Jika kita membaca bahan-bahan  yang berkualiti, ia juga boleh mencetus motivasi dalaman kepada pembaca. Lebih-lebih lagi membaca buku-buku autobiografi, sejarah sesuatu bangsa atau politik sesuatu zaman. Lebih penting dari itu ialah membaca kisah manusia yang paling sempurna sifat kemanusiaannya iaitu Rasulullah S.A.W. 

Shaharom TM Sulaiman, pensyarah Fakulti Pengajian Maklumat, Universiti Teknologi Mara (UiTM) pernah menulis dalam akhbar Utusan Malaysia mengenai ulat buku dan cara melahirkannya. Beliau berkata, “untuk melahirkan ulat buku, sikap menghayati perlu dibentuk dan apresiasi pembacaan yang mendalam serta melihat budaya pembacaan itu sebagai satu nikmat, seni estetika atau sesuatu yang indah dan menyeronokkan dalam hidup.”

Jadilah pencinta ilmu dengan menerokanya melalui pembacaan. Jangan ditunggu masa yang terluang untuk kita membaca. Kata saudara Ahmad Jais, seorang kolumnis Majalah Haluan, “membaca bukan aktiviti masa lapang, namun masa yang lapang perlu diisi dengan membaca. Sekiranya mencari masa yang lapang untuk membaca, pasti kita tidak jadi seorang pembaca. Orang yang berjaya tetap membaca walaupun sibuk. Lebih baik lagi sibukkan diri dengan membaca. Sibuk juga bukanlah alasan untuk tidak membaca. Cumanya membaca sewaktu sibuk perlu pengubahsuaian berbanding membaca semasa santai. Pokoknya mesti membaca (Ahmad Jais (2002), Majalah Haluan. Bil. 3, hlm. 56).

Oleh itu tanamlah semangat dalam diri supaya sentiasa membaca dan ingat bahawa membaca adalah ibadah.


ASWADY BIN MOHAMED atau nama penanya QalbiNada’. Beliau menetap di Kuala Perlis, Perlis.Kecenderungan penulisan beliau dalam menghasilkan artikel-artikel dan kertas kerja melibatkan agensi kerajaan dan institusi pengajian. Selain itu, beliau juga pernah menghasilkan beberapa modul bersama dengan Jabatan Pendidikan Negeri Perlis dan Kementerian Pendidikan Malaysia. Antara modul yang pernah dihsilkan ialah “Modul Guru Pengasih” pada tahun 2015 bersama Kementerian Pendidikan Malaysia dan “Iman dan Takwa Asas Pembinaan Modal Insan” 2010. Beliau juga banyak menghasilkan puisi dalam pelbagai genre seperi sajak, syair dan gurindam Karya puisi yang pernah diterbitkan ialah Antologi Bintang Utara bersama penulis-penulis Persatuan Penulis Perlis (3P). 

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.