fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Dari Penjara Taliban Menuju Iman

Dari Penjara Taliban Menuju Iman berkisar tentang seorang wartawan Inggeris yang bernama Yvonne Ridley. Buku ini adalah sebuah travelog iman ataupun inside story seorang wanita Kristian Protestan yang ditangkap dan dipenjarakan oleh Taliban selama 10 hari dalam rangka melaksanakan misi kewartawanan. Ketika itu beliau bertugas di akhbar Sunday Express. Misi beliau ialah untuk mendapatkan liputan tentang kehidupan kaum wanita di Afghanistan di bawah pemerintahan kerajaan Taliban.

 

 

 

 

 

Media Barat pada masa itu menggambarkan Taliban sebagai pengganas dan kerajaan Tirani. Taliban ialah sebuah gerakan Islam yang telah memerintah Afghanistan dari tahun 1996 sehingga tahun 2001. Dalam bahasa Pashto dan Arab, ‘Taliban’ bermaksud pelajar agama. Pemimpin tertinggi mereka ialah Mullah Mohammed Omar.

Yvonne Ridley memasuki Afghanistan secara haram menerusi sempadan Pakistan dengan menyamar sebagai seorang wanita tempatan. Beliau dibantu oleh beberapa penduduk tempatan dengan memakai pakaian wanita Afghanistan yang diberi nama Burka. Pakaian tersebut menutup seluruh tubuh Yvonne malah rambutnya juga diwarnakan hitam dalam rangka penyamaran tersebut. Semua dokumen pengenalan diri telah beliau tinggalkan di Pakistan.

Perjalanan Yvonne ke Afghanistan merupakan waktu tentera Amerika Syarikat dan sekutunya mula bersiap sedia untuk mengebom negara tersebut.  Amerika Syarikat menuduh Afghanistan melindungi dalang Tragedi 11 September iaitu Osama Ben Laden. Islamphobia juga mula tersebar ke seluruh dunia Barat hasil usaha giat media Barat yang memburukkan Islam. 

Penyamaran Yvonne akhirnya terdedah apabila  kamera yang dibawanya terjatuh ketika menunggang keldai semasa dalam perjalanan untuk memasuki Afghanistan. Akibatnya, beliau ditangkap dan ditahan di rumah tahanan Jalalabad selama 6 hari sebelum dipindahkan ke penjara di Kabul selama 4 hari. Beliau ditangkap pada 28 September 2001 dan dibebaskan pada 8 Oktober serta dilayan dengan baik sepanjang berada didalam tahanan. 

Sepanjang dalam tahanan, beliau disoal siasat oleh pihak Taliban kerana mengesyaki beliau ialah perisik Amerika Syarikat. Beliau mengalami tekanan dan  melakukan mogok lapar sebagai tanda protes. Setelah disahkan bahawa beliau bukan perisik Amerika Syarikat tetapi seorang wartawan, Yvonne telah dibebaskan dan dihantar pulang. 

Yvonne merupakan seorang pejuang feminisme. Setelah beliau membaca isi kandungan Al-Quran, beliau mula tertarik dengan Islam kerana tiada satu ayat pun didalamnya yang menunjukkan bahawa wanita sebagai kaum kelas kedua. Malah Islam meletakkan wanita setaraf dengan kaum lelaki. Beliau juga terkesan setelah membaca sebuah buku yang bertajuk ‘Milestone’ (Ma’alim fi Tariq\Petunjuk Sepanjang Jalan) karya Syed Qutb.

Beliau juga menulis buku yang bertajuk ‘In The Hands of the Taliban’ yang menceritakan detik-detik cemas semasa dalam tahanan serta sebuah novel fiksyen berjudul ‘Ticket to Paradise’ yang bercerita tentang tema yang sama.

Pada tahun 2003, beliau secara rasmi bergelar sebagai seorang Muslimah dan mula memainkan peranan penting dengan memberikan penerangan melalui tulisan dan media berkenaan salahfaham Barat terhadap Islam. Beliau lantang mengkritik pemimpin Barat yang giat melancarkan kempen perang dan keganasan terhadap negara Islam Beliau juga giat menyokong kempen yang berkaitan dengan bumi Palestin serta negara Islam.

 

Disediakan oleh:

Syamsul Bahari Bin Abd Manaff

Pencinta buku dan kopi.

 

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.