fbpx
Penghantaran Percuma untuk pembelian melebihi RM199
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

UTAMA
JT & JIWA
CARI
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Continue Shopping
TROLI

Belajar Sejarah SPM dengan Membaca Novel Pak Sako

Alang-alang sedang belajar subjek Sejarah dua malam yang lalu, saya mengambil kesempatan untuk menulis ulasan berkenaan novel Putera Gunung Tahan ini.

Novel Putera Gunung Tahan yang ditulis oleh Ishak Haji Muhammad atau dikenali juga sebagai Pak Sako mengetengahkan nilai nasionalisme yang tertanam dalam diri seorang anak watan. Apa itu nasionalisme? Nasionalisme ialah perasaan cinta akan bangsa dan negara yang membawa kepada gerakan membebaskan tanah air. Pak Sako sendiri menyatakan tujuan beliau menukil kisah Putera Gunung Tahan adalah untuk mengkhususkan novel ini sebagai alat perjuangan menuntut kemerdekaan, keadilan dan menghalau penjajah. 

Novel ini mengisahkan tentang dua orang lelaki berbangsa Inggeris yang pergi ke Gunung Tahan, Pahang dengan muslihat meraih keuntungan peribadi. Balasan lumayan akan diberikan oleh bos mereka seandainya puncak Gunung Tahan berjaya ditawan untuk pembangunan sebuah tempat peranginan bagi kaum kulit putih bersenang-lenang di negara ini.

Namun, bukan mudah kedua-dua pengembara Inggeris ini mahu merealisasikan hasrat mereka kerana para penduduk tempatan di kaki Gunung Tahan itu sudah terlebih dahulu mengetahui perancangan jahat mereka.

Saya sangat suka uslub yang diterapkan Pak Sako dalam novel Putera Gunung Tahan ini – sebaik sahaja tamat membacanya, saya sedar bahawa Pak Sako mahu menyeru kita semua selaku generasi yang bakal menyambung perjuangan dalam memartabatkan kedaulatan tanah air ini untuk berfikir secara rasional dan bijak dalam menimbang tara kata-kata orang lain sebelum memuktamadkan sesuatu keputusan. Malahan, sewajarnya kita berwaspada dalam apa jua tindakan yang kita ingin laksanakan lebih-lebih lagi tindakan yang punya hubung kait dengan pembangunan negara agar tidak wujud campur tangan dari kuasa-kuasa asing.

Akhirulkalam, sungguh tidak rugi saya saya singgah ke reruai Jejak Tarbiah buat kali kedua bersama sejumlah wang yang dipinjam daripada guru saya semata-mata mahu mendapatkan senaskhah siri Sastera Klasik Pak Sako ini. Pengisian pada setiap helaiannya padat dengan iktibar dan mesej yang amat berharga buat diri sebagai pendukung kemakmuran negara kelak. Bukan itu sahaja, kini saya lebih memahami dengan lebih mendalam subtopik berkaitan Gerakan Nasionalisme dalam subjek Sejarah Tingkatan 5 setelah menamatkan pembacaan karya Pak Sako ini.

Oleh: Nurul Nabila

  Leave a Reply

  Kenapa anda perlu membeli dengan kami?

  PENGHANTARAN PANTAS
  Tempahan anda akan diproses pada hari yang sama jika dibuat sebelum tengah hari.
  BUKU TERBAIK & BERKUALITI
  Buku-buku terbitan kami hanyalah yang terbaik dan berkualiti. Disaring mengikut keperluan semasa.
  PEMBAYARAN SELAMAT 100%
  Pembayaran boleh dibuat secara FPX / MasterCard / Visa melalui pelbagai jenis bank.

  Mari sertai komuniti buku kami agar anda tidak terlepas peluang info terkini.

  Selamat datang ke Kafe Buku Paling Sempurna, JEJAK BUKU & KOPI.

  Kombinasi sempurna antara rasa kopi dan pastri yang lazat dengan ratusan judul buku pelbagai genre.

  Nikmati WiFi percuma dan ruang duduk yang selesa untuk anda bersantai bersama keluarga atau menyiapkan tugasan di sini.

  Jemput datang ke JEJAK BUKU & KOPI di Bandar Puteri Bangi.

  Inginkan ruang khas ?

  Co-working space   l   Seminar   l   Kelas   l   Wacana   l   dan lain-lain ?

  Bintang Tanpa Nama.

  Bintang tanpa nama, barangkali begitulah kita dalam hidup seseorang. Bersinar dan wujud tetapi tidak didendang. Terpulang – dan demikianlah Ilham dan Aya yang menjadi bintang sesama sendiri.

  Di kota sederhana Kuantan, Aya menelusuri hari-harinya sebagai seorang peguam jenayah ditemani Ilham, lelaki yang pernah disukainya. Ilham, penyeduh kopi di kafe ‘Kita, Usai’ punya cerita tersendiri di sebalik senyumannya yang penuh tawa dan terkadang lara.

  Sejak mereka bertemu kembali, fasa demi fasa ditempuhi dalam waktu yang singkat – kehilangan, kemaafan, persahabatan, kekeluargaan dan cerita silam yang sentiasa melingkari hidup mereka berdua.

  Siapakah yang akan menyakiti dirinya sendiri? Aya atau Ilham? Entahlah, mungkin kamu juga. Orang yang sering membuka ruang untuk disakiti.